Kan je volwaardig eten op een plantaardig voedingspatroon?


Kom ik wel aan genoeg voedingsstoffen als ik plantaardig(er) wil eten?

Dat is niet iets wat de gemiddelde Nederlander zich geregeld afvraagt over zijn huidig dieet. Maar het grappige is zodra er wordt gesproken over plantaardig eten is die gedachte een van de eerste dingen die te binnen schiet. 

Aller eerst moet ik zeggen, ieder dieet heeft zijn eigen aandachtspunten. 

Dus voor alle dieetvormen is het belangrijk een goed samengesteld voedingspatroon te hebben. 


Laten we eerst even terug gaan naar de basis.

Wij hebben als mens voedingsstoffen nodig om in leven te blijven en een goede kwaliteit van leven te hebben.
We hebben voedingsstoffen welke we ‘essentieel’ noemen. Dit zijn voedingsstoffen welke je lichaam niet zelf aan kan maken maar echt uit voeding moet halen.

Dan hebben we nog ‘non-essentiële’ voedingsstoffen welke je lichaam zelf aan kan maken in de hoeveelheden die het in normale omstandigheden nodig heeft. Dit doet het vaak weer uit andere stoffen in je lichaam of andere stoffen die je uit je voeding haalt.



Alle stoffen die je uit vlees en zuivel haalt, moeten ook ergens vandaan komen.

Laten we die koe voor het voorbeeld gebruiken. Een koe is geen magische voedingsstoffen tovenaar, nee. De koe heeft ook gegeten en voedingsstoffen uit zijn voeding gehaald en vervolgens in zijn weefsel opgeslagen. (vlees)

Wat krijgt het vee in Nederland met name te eten?

  • gras
  • mais
  • soja
  • granen


Wat krijgt vee speciaal om hun eiwit inname te verhogen?

  • sojaschroot oftewel soja


 

Misschien is het je opgevallen dat al deze voedingsbronnen dus plantaardig zijn. Zelfs voor het eitwitgehalte van de koe komt er plantaardig eiwit aan de pas.

Een koe is een dier van vlees en bloed, net als wij. En haalt al hun voedingsstoffen uit planten!  En die planten hebben die stoffen weer uit onze bodem gehaald. (daarom moeten we daar lief voor zijn)

Vervolgens zet de koe deze voedingsstoffen uit de planten om in voor het lichaam bruikbare voedingsstoffen.


Jouw lichaam kan dit ook!


Vee krijgt tevens ook suppletie in hun voeder voor stoffen waar tegenwoordig uit voeding lastig aan te komen is. Denk aan bijvoorbeeld oa:

  • vitamine D
  • B12


Dus het moeten suppleren van een van deze voedingsstoffen maakt een plantaardig eetpatroon niet een eetpatroon van tekorten. 

Het is immers ook in het vlees&zuivel terecht gekomen door een supplement.

Dit leg ik een volgende keer verder uit.

Dus op zulke uitzonderingen na kan jij alle voedingsstoffen die essentieel zijn uit plantaardige voeding halen. En dat blijkt ook nog eens heel veel gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen!


Mijn antwoord is ja! Je kan aan al je voedingsstoffen komen op een goed gepland plantaardig eetpatroon!



 

The American Dietetic Association:
“Een op de juiste manier samengesteld plantaardig dieet is gezond, voorziet het lichaam van alle essentiële voedingsstoffen en is geschikt voor mensen in alle levensfasen, inclusief zwangere en lacterende vrouwen, kinderen, ouderen en atleten”

 


Natuurlijk hangt het er wel van af of je voldoende en divers genoeg eet. Wat overigens ook geldt voor ieder ander voedingspatroon.

Op een plantaardig eetpatroon mag je echt veel eten. 

Focus er op dat je dagelijks voldoende van deze voedingsgroepen eet en je zult zien dat je daardoor vanzelf aan alles komt!


Ik ga hier graag samen met jou mee aan de slag zodat je in 1x een goeie basis kan zetten voor jezelf. Dat de overgang naar plantaardig(er) makkelijker wordt en minder spannend. En dat jij vooruitgang kan boeken in een hele korte tijd en snel jouw eigen nieuwe gewoontes hebt staan.


Waar twijfel jij vooral over?


Boek een gratis kennismaking en we bespreken het samen. 















.